mechanisch horloge

Horloges zonder batterij die werken toch op je hartslag?

Als juwelier krijgen wij dagelijks de vraag:
“Een automatisch horloge werkt toch op de hartslag?”.
Nee.

Binnen het begrip mechanische horloges is een onderverdeling tussen twee soorten.
Wij verkopen in de winkel beide, namelijk:

-          Handopwind

-          Automatisch

Deze twee uurwerken zijn beide mechanisch en hebben geen batterij in de kast.
In plaats van dat het horloge zijn kracht haalt uit de batterij, gebeurd dat bij mechanische horloges doormiddel van een veer die opgerold zit in een veerton.
De veerton is een ronde huls waar een lang ijzerdraad in opgerold zit, door dat hij opgerold zit spanning kan geven. Wanneer de veer opgerold zit in de veerton, wil hij uit elkaar, wat ervoor zorgt dat er kracht ontstaat zodat het radarwerk kan lopen. 

 

Het verschil tussen handopwind en automaat.

Het grootste verschil tussen de handopwind horloges en de automatische horloges, is dat de veer in een hand opwind horloge ongeveer 44 uur kracht zal geven tot hij geen spanning meer heeft en stopt. Bij een automatisch horloge blijft de veer op spanning gehouden worden doordat de drager gedurende de dag zijn pols beweegt.
In het uurwerk zit namelijk een bijl-vormig gewicht dat we de rotor noemen.
Dit systeem is te vergelijken met de werking van een dynamo. De rotor beweegt en draait rond, zo wordt de veer op spanning gehouden, hierdoor hoeft het horloge niet elke twee dagen op spanning gebracht te worden en zal hij pas stoppen met lopen wanneer hij ongeveer 44 uur stil ligt en niet gedragen wordt, net zoals bij een handopwind horloge. 

Mijn horloge loopt altijd goed.

Hoe kostbaar een mechanisch horloge ook is, er zijn altijd punten om rekening mee te houden. Eén daarvan is dat het horloge een kleine afwijking zal hebben.
Bij een Zwitsers mechanisch horloge mag dit maximaal vijftien seconden per dag zijn, voor of achteruit. Ook zijn er merken die hun horloges naast deze criteria extra laten testen en certificeren. Dit kan namelijk bij COSC, een onafhankelijk instituut in Zwitserland die o.a. afwijkingen van horloges meet.
Dit gebeurd in verschillende ruimtes waar de horloges in meerdere posities en temperaturen getest worden op hun afwijking.
Wanneer de horloges door de 15-daagse test heen komen, krijgen zij het COSC certificaat. Hierna mag de maximale afwijking nog maar -4 / +6 zijn.
Dit betekend dat het horloge per dag maximaal vier seconden achter of zes seconden voor mag lopen. Voor iemand die een quartz horloge gedragen heeft kan dit lijken op erg grote marges, echter, het is zo dat de merken al ruim twee honderd jaar bezig zijn om deze horloges zo precies te laten lopen, sommige horloges bevatten zelfs honderden onderdelen die allemaal samen moeten werken om de wijzers voort te stuwen.  

 

 

Aan mechanische horloges hoef je nooit iets te doen.

Omdat er in mechanische uurwerken veel wrijving ontstaat, en alle onderdelen feilloos op elkaar aan moeten sluiten tot op de 1000e millimeter nauwkeurig, worden er verschillende oliën gebruikt in een uurwerk. Om het horloge gesmeerd te laten lopen moeten deze oliën eens in de vijf jaar worden ververst. Dit noemen wij een “Full Service”.
Het horloge gaat naar de uurwerkmaker van het desbetreffende merk, en die haalt het gehele uurwerk uit elkaar. Ieder onderdeel word schoongemaakt, nagekeken en indien nodig vervangen. Afhankelijk van het aantal onderdelen die het uurwerk bevat kunnen de horlogemakers meerdere uren bezig zijn met één horloge. Sommige servicebeurten duren dan ook meer dan 10 uur. Wanneer de drager van het horloge iedere vijf jaar zijn service beurt uitvoert zal het horloge eindeloos mee blijven gaan.

 

 

Bekijk hier een deel van onze mechanisches horloges