Junghans Stukje Geschiedenis

De geschiedenis van Junghans

Junghans is een Duits merk, dat zijn origine heeft in de plaats Schramberg. Schramberg is een niet al te grote gemeente, niet ver van Zürich. In 1861 start Erhard Junghans samen met zijn schoonbroer Jakob Zeller-Tobler een bedrijf die onderdelen maakt voor de klokken industrie. Hun handel bestaat hier nog voornamelijk uit houten kasten voor klokken, de wijzers en bijvoorbeeld pendules. Regard en Jakob gebruiken veel moderne technieken en verkopen hun onderdelen door aan andere bedrijven die de onderdelen op hun beurt gebruiken om klokken van te maken.


Net voordat Erhard overleed, in 1866, bracht Junghans zijn eerste eigen klokken op de markt. Na zijn dood, nam zijn vrouw leiding over het bedrijf, waarnaar zijn twee zoons in de top van het bedrijf traden. Erhard Jr. en Arthur Junghans nemen het bedrijf over, waar vooral Arthur grootse plannen heeft voor het Duitse klokken merk. Arthur heeft zijn studie gevolgd in Amerika, waar hij veel nieuwe technieken heeft gezien bij klokkenmakers, die hij wil mee nemen en implementeren in hun Duitse makelij. Door de innovatieve technieken die Arthur mee bracht, kon Junghans op grote schaal, goede kwaliteit horloges maken, voor ook nog eens een lagere prijs, de horloges vielen erg goed in de smaak.

In 1903 is Junghans de grootse klokken producent ter wereld, het bedrijf produceert ongeveer drie miljoen klokken per jaar, een ongekend aantal voor die tijd. Het bedrijf moet dus verhuizen naar een grotere fabriek.

Het is inmiddels 1912, het bedrijf heeft groot succes, maar is nog lang niet klaar met innoveren. Junghans maakt namelijk de eerste klok, die licht geeft in het donker! Iets wat we nu niet meer weg kunnen denken uit onze horloges en misschien zelfs wel vervelend vinden wanneer het niet aanwezig is. Rond 1928 presenteert Junghans haar eerste polshorloges met een uurwerk van Ruhla, dit gebruiken zij niet lang, want in 1930 heeft het merk al haar eerste eigen uurwerk. Deze innovatieve geest spookt altijd door het bedrijf heen, zelfs wanneer de fabrieken gesloten worden tijdens de tweede wereldoorlog. Junghans laat zich niet uit het veld slaan en ontwikkeld een chronograaf polshorloge, de J88 in 1946.

In 1956 wordt het bedrijf overgenomen.Een van de eerste nieuwe lijnen, is de collectie in samenwerking met de bekende Zwitserse architect en kunstenaar Max Bill. De Bauhaus stijl van Max Bill in de tafel klokken en horloges zijn een grote hit voor het bedrijf. Zo populair dat vandaag de dag, een groot deel van de collectie is afgeleid en vernoemd is naar Max Bill.
Hierover kan je meer lezen in onze Junghans Max Bill blog.

Het is een tijd waar er veel gebeurd binnen de horloge wereld. In ditzelfde jaar brengt Junghans namelijk ook hun eerste Quartz horloge op de markt. Uiteraard laat het bedrijf het hier niet bij zitten, ze willen een eigen Quartz uurwerk, dit lukt ze! Binnen drie jaar, heeft het bedrijf het eerste Duitse Quartz horloge ontwikkeld. Ze stoppen met het produceren van mechanische horloges en richten zich volledig op de Quartz uurwerken.Hierdoor trekken ze veel aandacht en zijn ze in 1972 zelfs official timekeeper van de Olympische spelen in Duitsland. Junghans blijft door innoveren op dit gebied en ontwikkeld de eerste radio gestuurde tafel klok die in verbinding stond met de atomische klok in Braunschweig, vlakbij Hannover.

Het is even stil rondom het bedrijf, maar in 2000 wordt het overgenomen door een grote groep. Horloge expert Heinz W. Pfeiffer neemt het bedrijf een nieuwe, toch bekende richting mee in, het gaat terug naar het produceren van mechanische kwaliteit horloges. Helaas kwam de groep die het bedrijf overnam in grote financiële moeilijkheden en het bedrijf moest weer verkocht worden. Vanwege de grote naam van het bedrijf was er veel interesse in de overname, zo ook Hans-Jochem Steim en zijn zoon Hannes Steim. Hans-Jochem Steim is een steenrijke ondernemer uit Schrambergen. Inderdaad! De plaats waar het merk van origine vandaan komt.
Hans-Jochem en zijn zoon Hannes nemen het bedrijf over in 2008. Ook zij brengen de Max Bill lijn terug in de collectie, met succes! Want na een hobbelige weg, heeft het merk in 2011 haar 150e verjaardag kunnen vieren.

In de jaren ’50 en ’60 produceerde Junghans een groot aantal verschillende uurwerken, waaronderook chronometers. Chronometers zijn hele nauwkeurige horloges, merken die dergelijke uurwerken konden produceren stonden dus ook aan de top van de ontwikkelingen in de horloge industrie.De beste uurwerken dei Junghans maakte, werden gebruikt in de Meister collectie. In 1956 was het merk al één van de drie grootste producenten van chronometers. In 1957 werd het eerste automatisch mechanische chronometer uurwerk uitgebracht door Junghans, Calibre J83, op dat moment één van de beste chronometers beschikbaar op dat moment. Deze uurwerken werden verwerkt in de Meister collecties.

Bekijk hier onze Junghans collectie